Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

Thursday, May 31, 2012

Recenzie SPULBERA-MA (Atingerea lui Juliette vol.1) de Tahereh Mafi


  • New York Times Bestseller
  • Drepturile de traducere au fost deja vandute in peste 20 de tari
  • Drepturile de ecranizare au fost achizitionate de studiourile 20 Century Fox

„NU MA POTI ATINGE“,
Ii soptesc.
MINT,
E ceea ce nu-i spun.
EL MA POATE ATINGE,
E ceea ce n-o sa-i spun niciodata.
TE ROG, ATINGE-MA,
E ceea ce vreau sa-i spun.
Dar cand oamenii ma ating,
Se intampla anumite lucruri.
Lucruri ciudate.
Lucruri rele.
LUCRURI FATALE.
Suntem intr-o lume care se destrama, stapanita de foamete si violenta.  Bolile distrug populatia, nu mai exista pasari care sa zboare, iar norii arata ciudat. Restauratia, factiunea politica menita a salva o lume muribunda, dar care, imbatata de putere, a devenit despotica, domina vietile si gandurile tuturor.  Ecosistemul  a fost distrus de abuzurile oamenilor, iar unul dintre rezultate este aparitia unor persoane cu abilitati ciudate. Printre ele se numara si Juliette, a carei atingere e fatala. Nimeni nu stie de ce e asa, dar Restauratia a gasit solutia ─ dupa saptesprezece ani in care a fost ostracizata de parinti, colegi de scoala si intreaga comunitate, Juliette este inchisa intr-o celula, caci atata vreme cat nu poate sa faca rau, nimanui nu-i pasa de ea.
Timp de 264 de zile, Juliette sta singura intre patru pereti, in 13 metri patrati de spatiu. Insa lumea incepe in sfarsit sa se razvrateasca, iar conducatorii s-au razgandit: poate ca ceea ce pare a fi blestemul lui Juliette ar putea fi folosit cumva, poate ca este exact arma de care au ei nevoie acum. Iar Juliette, dupa cele 6.336 de ore petrecute in singuratate, trebuie sa aleaga: sa fie pionul lor sau sa lupte impotriva lor.

In acest roman de debut absolut electrizant, Tahereh Mafi prezinta o lume la fel de fascinanta precum cea din Jocurile foamei si deapana o poveste palpitanta, cu un super-erou, ce reaminteste de The X-Men. Avand un intreg arsenal de romance, pasiuni arzatoare, intrigi malefice si suspans, Spulbera-ma este o distopie plina de prospetime si originalitate – piperata cu o doza de paranormal – care in mod sigur ii va lasa pe cititori nerabdatori sa afle continuarea.

PAREREA MEA

Cartea este absolut fascinanta!!! 
Respir "Spulbera-ma" prin toti porii!!!

Scrisul haotic de pur al autoarei, este pur si simplu obsedant. Iti patrunde in fiecare particica din corp, iti inunda mintea si fiinta cu senzualitate, intensitate, obsesie si pericol. Iti atinge fiecare colt al inimii cu unde de electricitate atat de puternice, ca te trezesti intr-o lume de cuvinte haotice, dar fiecare asezat la locul lui, cu grija si supunere, pentru forta divina, Cititorul!

Metaforele puternic nuantate, definesc fidel trairile si gandurile eroinei, Juliette, pe numele ei. Iti deschid orizontul spre lumea distopica, intr-un fel unic, care te imbratiseaza de la primul cuvant. Te ajuta sa fi tu insuti Juliette, dar nu te lasa sa-i anticipezi miscarile. Nici macar pentru o clipa.

"Atingerea sa imi arde pielea prin straturile de material, iar eu respir atat de rapid, incat plamanii mei mai au un pic si cedeaza. Sunt prinsa in curente de confuzie ce se ciocnesc, atat de disperata atat de disperata atat de disparata sa fiu aproape atat de disperata sa fiu departe. Nu stiu cum sa ma indepartez de el. Nu vreau sa ma indepartez de el. 
Nu vreau sa-i fie frica de mine."

Cuvintele si asocierile opuse, gandite si spuse de eroina, te fac sa cedezi in fata marii involburate de sentimente, te fac sa atingi puterea trairilor ei, si te conduc spre drumul deznodamantului nebanuit.

Lupta interioara a lui Juliette, se desfasoara expusa in moduri intense si haotice de gandire. Contradictia ei emana sentimente nedefinite, pana la un moment dat, cand ajunge sa-si decida singura existenta. Iar existenta ei, spulberata pana acum, se aduna in jurul punctului ei senzual, Adam. De aici si pana la sfarsit, pericolul se impleteste irezistibil de reconfortant cu electritatea senzuala si atingerile, nepamantene parca, dintre cei doi.

"De data asta sunt in bratele lui si lipita de perete si tremur toata si el e atat de tandru, atat de grijuliu, atingandu-ma de parca as fi facuta din portelan si vreau sa ma spulber.
(...)
Degetele mele trag deja de marginea tricoului sau ud, iar ochii lui se largesc pentru doar o secunda inainte sa-si rupa el insusi materialul. Ma ia de maini si imi ridica bratele deasupra capului si ma tintuieste de perete, sarutandu-ma pana ce sunt sigura ca visez, sorbindu-mi buzele cu buzele lui care au gust de ploaie si mosc dulce, si sunt pe cale sa explodez."

Avand 1.000.000 infinit de alte optiuni si posibilitati, tin sa cred ca literele si cuvintele mele haotice si de neinteles, v-au ajutat sa va gasiti urmatoarea necesara lectura. 
Cititi cartea pentru a vedea cum este sa te spulberi, si apoi sa te rentregesti, in aproape aceeasi secunda. 
Cititi-o pentru a simti caile pavate cu stele, ale gandirii lui Juliette, si, intr-un fel inuman de adevarat, si ale noastre. 
Cititi-o pentru a descoperi senzualitatea periculos de obsedanta, periculos de puternica pentru a va spulbera in totalitate intr-o infinita nemarginire de sentimente si trairi aproape reale.
Cititi-o pentru a va completa pe voi insiva!

NOTA: 5+/5

4 comments:

Laura said...

Wow! Ma bucur sa aud ca ti-a placut atat de mult cartea. Trebuie sa o citesc si eu <3

mayabijoux said...

O ador. E foarte frumoasa. Chiar ar trebui s-o citesti!

emy said...

Mai am cateva pagini! E intr-adevar foarte frumoasa :*

mayabijoux said...

Astept sa-ti citesc recenzia pe blog :) Din a mea nu stiu daca s-a inteles ceva :D