Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

Monday, May 28, 2012

Recenzie URATII (vol.1) by Scott Westerfeld


Tally e pe cale sa implineasca saisprezece ani si... de-abia asteapta!
Nu ca sa-si ia permisul de conducere, ci ca sa devina frumoasa.
In lumea ei, cea de-a saisprezecea aniversare aduce cu ea o operatie care te transforma dintr-o persoana considerata ca fiind de o uratenie respingatoare intr-una uimitor de frumoasa.

Dar noua ei prietena, Shay, nu vrea sa fie frumoasa. Mai degraba ar risca sa traiasca in afara acestei lumi. Cand Shay evadeaza, Tally afla care este de fapt adevarul in ceea ce-i priveste pe frumosi. Autoritatile o pun pe Tally in situatia de a alege intre doua variante la fel de rele: fie o va gasi pe prietena ei si o va spiona, fie nu va mai fi niciodata frumoasa.

Ca urmare a alegerii pe care o va face Tally, lumea ei se va transforma pentru totdeauna.

PAREREA MEA

Uratii... de Scott Westerfld... e... marcanta?! E cat se poate de bine scrisa, e nuantata de notele mai mult sau mai putin filozofice, e plina de invataminte si sfaturi, daca stii sa citesti printre randuri, e datatoare de intrebari existentiale. Uratii, e incununarea intrebarilor si, poate, a raspunsurilor, care chinuie mintile noastre si ne face sa gandim si sa judecam societatea umana, in mare parte, pe baza aspectului fizic.

"Cel putin, Peris nu paruse foarte furios. (...) Dar felul in care ii privise fata... Poate ca din pricina aceasta ii separau pe urati de frumosi. Trebuie sa fie ingrozitor sa vezi un chip urat atunci cand esti inconjurat tot timpul de oameni frumosi."

Ce spuneti, e corect sa judecam oamenii doar dupa aspectul lor fizic? E corect sa implementam idei de genul, esti frumos, ai succes, esti normal, spui pas? E corect sa ne lasam condusi de idealuri duse la extrem?
E corect sa fim propriile noastre marionete?

Asa este Tally, o marioneta normala, un om normal, din punct de vedere fizic si psihic, dar are implementata inca din copilarie o idee care face ca lumea distopica a lui Scott Westerfeld, sa fie impartita in doua. Uratii si Frumosii. Pe baza acestei idei, Tally se vede nevoita sa-si tradeze prietena, numai pentru a deveni frumoasa. Dar ce descopera ea in urma unor intamplari?! Ca ar trebui sa pretuiasca uratenia, care de fapt este normalitate.

"Tally il privi in ochi si ii vazu din nou chipul stralucind, ceea ce o facu sa simta din nou caldura aceea placuta.
- Iata de ce esti frumoasa, Tally.
Cuvintele o amutira pentru cateva clipe, ca si cum ar fi privit in ochii unei frumuseti noi."

Si ajunge s-o pretuiasca si sa lupte pentru ea. Ajunge sa inteleaga ideile gresite ale societatii in care traieste, sa isi inteleaga propriile greseli. Si, pentru a le rascumpara, se sacrifica, platind pretul unei vieti controlate.

Uratii ajuta la gasirea unor raspunsuri la intrebarile care par sa macine existenta noastra. Ajuta la evidentierea  ideilor preconcepute pe care le avem.

In concluzie, cartea asta ar trebui s-o citeasca orice pasionat de literatura. Nu ar trebui sa lispseasca din biblioteca nimanui. Mie una, mi-a placut in mod special, modul subtil in care autorul reuseste sa atinga un subiect bulversant. Punem frumusetea si manipularea, inaintea normalitatii si libertatii?

P.S.: Nu va speriati de inceputul usor bizar al cartii.

NOTA: 4/5

0 comments: